CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 28, 2011

Keyakinan Diri

Nak yakin diri dlm melakukan sesuatu perkara...uh!berat tu nak pikul...boleh ker?mampu ker?adoiyaiii..susah dan mencabar nie...korang semua pasti pernah alami kan??
aku jugak pernah mengalami situasi begini,kadang-kala "stress" + "jem" dibuatnya..tak kira la dimana-mana pun.
Jom, kita cuba amalkan tips-tips di bawah nie..Insy. semoga dipermudahkan.amin..
10 Tips Mewujudkan keyakinan diri :
v  .Anggapkan diri anda yang diciptakan oleh Allah adalah sama seperti orang lain, tiada yang kurang dan tiada juga yang lebihnya
v  .Orang lain boleh buat, kenapa anda tidak boleh buat? Pedulikan apa orang nak kata tapi yang penting pelajari apa orang lain buat terlebih dahulu sebelum kita buat.
v  ]Apa kekurangan/kelemahan yang ada pada diri anda dan baikinya. Jangan biarkan ia terus berkekalan tanpa ada sebarang usaha dari anda.
v  Jangan takut-takut atau teragak-agak untuk melakukan sesuatu yang positif. Berani!
v  Elakkan perasaan malu yang tidak bertempat. Ketepikan! Tonjolkan diri anda.
v  Lakukan riadah yang ringan sebelum melakukan sesuatu pekerjaan, ianya sebagai warm up dan dapat mengaktifkan diri seseorang.
v  Kemas diri dan anggapkan diri anda adalah terbaik pada hari itu. Ya saya boleh!
v  Apabila berinteraksi pandang tepat pada muka dan mata orang yang kita sedang berinteraksi dan gunakan sedikit pergerakan tangan untuk menerangkan sesuatu. Jangan terlalu kaku.
v  Apabila memulakan sesuatu tugas jangan memikirkan tentang masalah, tetapi fikirkan tentang hasilan yang akan dapat selepas tugas tersebut.
v  Sentiasa peka terhadap waktu, jangan berlengah-lengah atau bertangguh dalam melaksanakan sesuatu tugas. Masa itu emas! Setiap waktu berharga.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...